Klubbens Historia

Historia

Onsala Discgolf

I slutet av 1970 talet bildades för första gången Onsala Frisbee Klubb och då spelades det discgolf på två niohåls banor ute i Onsala. Landstormsbanan och Kobanan. På denna tiden hade banorna inga korgar utan istället lånade man oranga vägpinnar som man använde som "korgar". Kaparebanan var den första banan i Onsala som hade riktiga discgolfkorgar och den byggdes först 1982 med nio hål, vilket senare byggdes ut till en 18-hålsbana med banpar 53. En av Grundarna till Kaparebanan var ingen mindre än den svenska handbollslegenden Peter Gentzel. Tyvärr så gick klubben mer och mer över till vår systersport Ultimate under senare delen av 1980 talet och banan glömdes bort.

 

I mitten av 1990 talet så hittade discgolfen tillbaka till Onsala och klubben nybildades som Onsala Frisbee klubb och ombyggnationer av banan påbörjades där banpar sattes till 54 för att sedan höjas till 55. Allt eftersom tiden gick så flyttade de drivande medlemmarna från Onsala och flertalet började istället spela för Göteborgsklubben FK360. Återigen hamnade Kaparebanan i skymundan eftersom den växte igen bit för bit, år för år.

 

Trots banans skick så fortsatte Onsalas ungdomar att spela och 2007 uppmärksammade en reporter från Kungsbacka Tidning sporten. En artikel som publicerades väcktes återigen intresset hos forna medlemmar och klubben återuppstod, denna gång som Onsala Discgolf. 2008 registrerades ODG hos Svenska Frisbeesportsförbundet med målsättningen att bygga den bästa banan i Västsverige. För att uppnå detta ha sponsorer och framför allt Kungsbacka Kommun varit vitala. Bland annat när det gäller gräsklippning som sker ut efter behov under säsongen men också virke till nya utkast och 18 nya korgar.

 

Om byggnationerna har fortlöpt sedan 2008 och det är först 2012, med banpar 59, som banan erkänns som en Sverigetour klassad bana och det bevisas verkligen eftersom förbundet detta år väljer att lägga första deltävlingen på Nationella touren just på Kapararebanan i Onsala detta året.


2013 får Onsala Discgolf forsatt förtroendet att arrangera en stor tävling i förbundets regi. Då LagSM

spelades på Kaparebanan där hemmaklubben slutade tvåa efter Härnösand efter att ha gått

obesegrade fram till finalen. Efter att ha arrangerat två stora tävlingar två år irad valde klubben att

ta en paus ifrån att arrangera en större tävling.


Fyra år har gått sedan någon större tävling gick avstapeln på Kaparebanan i Onsala men nu är det

äntligen dags igen! Helgen 26-27 augusti kommer det att spelas om SM tecken i pargolf. Onsala

Discgolf är väldigt stolta att vi fått förtroendet att arrangera denna prestigefulla tävling. Tävlingen

är nu större än någonsin!

Adress:

Håkullavägen

439 30 Onsala

Mail:

info@onsaladiscgolf.se


Copyright @ All rights reserved


Organisationsnummer:

802445-2446